Как да поддържаме КПД-то си в норма

Всеки има върхове и спадове. Няма как да сме еднакво пълноценни през целия ден и да работим като машинки с едно и също КПД в продължение на 8 (или повече) часа. Всеки от нас има моменти, когато се чувства по-жизнен и енергизиран, както и моменти, когато е отмалял и не толкова непродуктивен.

Не смея да правя генерални изводи кои са най-трудните часове на деня. За мен това е периодът между 14 и 16 ч., когато имам чувството, че времето е спряло и вместо 120 минути часовникът отброяща 120 часа. Имам обаче няколко техники, които използвам в борбата с умората. Лесно можете и вие да ги приложите в зависимост от това кои часове на деня са ви по-силни и кои по-слаби.

zzzАко се чувствате най-трудоспособни сутрин и преди обяд, ще ви посъветвам следното. Преди работа правете 10-15 мин. упражнения или ходете повече пеша, стига ежедневието ви да го позволява. Това ще ви тонизира още по-добре за още по-пълноценен старт на деня. Кафе пийте по обяд, след като хапнете и умората започне да ви връхлита. Така ще усетите тонизиращият му ефект по-силно и ще поддържате по-дълго време КПД-то си в норма. Непосредствено след като хапнете, също е добре да се раздвижите за 10-15 мин., за да стимулирате тялото си. Ако не сте фен на кафето, зеления или черния чай също вършат работа. Разнообразяването на рутината с разходки до другата стая или 5-минутни почивки също помагат да държите очите си широко отворени.

Ако по-силните ви часове са от обяд нататък, то най-вероятно сутрин се чувствате като в небрано лозе. Препоръчвам ви да не закусвате обилно, защото това ще затормози тялото ви и ще забави процеса по събуждане още повече. Хапнете една филийка, плод или друга лека храна. Имайте предвид, че мозъкът ви не е буден на 100%, така че избягвайте да взимате много важни решения преди обяд. Задължително пийте по една чаша силно кафе и се опитайте да раздвижите тялото си още от сутринта. Имайте предвид, че упражнения важат и в тази ситуация, не ги пренебрегвайте.

А ако не се припознавате в някой от тези два образа, значи решението за вас е коренно различно. Имате нужда от сериозна почивка, стратегия за тонизиране на тялото и може би промяна в хранителния ви режим с по-витаминозен такъв.

Google+ Comments