Икономическо любознание

Не знам защо е останал стереотипът, че икономиката е скучна и суха материя. Тя е не просто динамична, логична и много забавна, но е и задължителна при поддържане на добро финансово здраве. Ето защо днес в блога си ще ви запозная с няколко любопитни факта, които ще ви покажат, че всяка тема може да бъде интересна.

Тъй като икономиката е свързвана предимно с банките, стартирам с любопитния факт, че първата подобна институция в света е създадена от близо 550 години. Това е италианската Monte dei Paschi di Siena и е основана с покровителството на града-държава Сиена. Нейната мисия била да отпуска заеми на нуждаещи се лица, а начисляваната лихвата е била минимална. Спазвайки добрите си практики на работата, банката съществува и в наши дни. Интересното е, че се нарежда и като третата най-голяма банка на Апенинския полуостров и разполага с1900 клона в Италия.

Когато говорим за банкови институции, няма как да не споменем и това, с което те боравят най-много – парите. Знаем за хилядите обири и фалшифициране, но има и държави, които се справят лесно с проблема. Така например Канада, Австралия и Нова Зеландия имат в обръщение пластмасови банкноти. Те са известни под названието „полимерни пари“, трудно се фалшифицират и са по-устойчиви.

От обикновените пари преминаваме и към тези модерните, виртуалните, наречени биткойни. Техният създател се определя като човек или група от хора с псевдоним Сатоши Накамото, което в превод от японски означава „ясно мислещият в рамките на системата“. Всъщност биткойните не съществуват физически, а само като баланс с прозрачен достъп. Причината е, че по този начин всички транзакции могат да бъдат проверени. Любопитно е, че най-голямата криптовалута не зависи от определана банка или правителство.

За да не ви отегча напълно, завършвам с нещо забавно. Изследователи установили, че в света са напечатани повече хартиени пари за Monopoly, отколкото Федералният резерв е издал в САЩ. Дори е пресметнато, че ако всички тези банкноти се подредят една върху друга, ще се достигне височина от 1100 мили.

Google+ Comments