Да си неподготвен в планината

Тъй като миналата година ми се случи да се прибирам по тъмно с група доста неподготвени приятели, реших да споделя опита си. Току виж, поне един човек след това се замисли малко повече преди да се скита неподготвен, но самоуверен из планинските баири.
Ето какво се случи. Бяхме компания от 7-8 души. Някои от тях на поход за първи в живота си, докато за мен това беше поредната разходка в планината, каквито съм правил много. Беше септември, знаете как е – ранна красива есен, когато природата е обагрена с цветове… но и когато може да те навали дъжд, да се простудиш и дори да се загубиш в мрака, защото денят вече е по-кратък.
Никой от нас не подозираше, че може да се случи точно това. Да се замотаем по време на прехода, да спираме за толкова често за почивки и… да си търсим колите по тъмно из горите. Аз обаче носех фенери за всички. 8 фенера! Можете да предположите, че повечето от тях бяха малки, колкото запалка, а и не светеха много по-силно, нали? Но все пак беше по-добре от нищо, защото никой друг не си носеше нито фенерче, нито челник и аз услужвах на всички. Доста се притесни моята компания, а аз посточнно им повтарях, че знам къде сме. През последните четири години съм минавал този маршрут поне четири пъти.
В крайна сметка пристигнахме благополучно (и по тъмно) в колите си. Но след тази случка реших да направя кратък списък със задължителните неща, които трябва да си носим в планината. Ето част от моя survival kit:
– Палатка – ако нямате палатка, погрижете се предварително, че някой друг ще ви приюти в неговата;
– Спален чувал – колко ще е дебел, качествен и топъл е на ваша отговорност, но трябва да имате такъв;
– Раница – без ученически чанти, торби през едно рамо и т.н., а хубава и удобна раница, в която да можете да съберете багажи се без проблем;
– Дъждобран – повечето планински раници си имат фабричен. Ако нямате такъв, намерете си друг;
– Фенер/челник – което си изберете от двете, но поне едното трябва да е налично в багажа ви;
– Храна – не че из планината няма хижи (и горски плодове), но все пак малко хранителен запас не е излишен никому;
– Дрехи, обувки, чорапи, шапка, слънчеви очила, лосион против изгаряме, сигнални свирки и т.н. – според сезона, собствените ви нужди и предпочитания. Аз държа най-вече на гореизброените в списъка.
Никой не се е родил научен, но сбъркаш ли веднъж в планината или се научаваш какво да правиш, или не стъпваш там отново. От личен опит мога да кажа, че е много приятно да се връщаш, но за тази цел – първо, трябва да се научиш.

Google+ Comments