Съвременна модна енциклопедия

naomi-campbellДа, има и такова нещо. В нея не влизат само имената на големите дизайнери, но и на звезди, прославили се с невероятното си обаяние и професионализма, с които рекламират тоалетите на модния подиум. Всички знаем Клаудия Шифър, Синди Крауфорд и Ноами Кембъл. Невероятни звезди, на които се възхищавахме, а децата дори искаха да им подражават.

Не съм била много малка, за да не помня стикерите, които слагаха в дъвките. Събирах ги и лепях в тетрадка красивите лица на моделките. Възхищавах им се. Не беше малко и времето, в което си представях че дефилирам в коридора. Но тогава не беше коридор, а сцена с прожектор, наместо лампа, стигах до огледалото, което представляваш огромната телевизионна камера, а виковете на майка ми да престана да „ора” напред назад килима ми звучаха като бурни аплауси и овации „Браво! Браво!?.

А за по-голямото ми въодушевление следях редовно много популярният тогава „Дързост и красота?. Днес все още го излъчват, но тогава очарованието на филма беше съвсем различно. Всъщност не помня много от сюжета, но пък модните епизоди ми бяха любими и започнах тайничко да мечтая да обличам всички онези прекрасни дрехи и да съм супер известна.

Тогава в България моделството беше много много нашумяло. От курсове за деца до разкриване на възможности за тийн модели и разбира се върхът, големите фирми, каквото беше преди 10 години популярната „Джей Моделс? и нейните конкурси за красотата. Е не стигнах изобщо до моделството, но пък гледах телевизия.

След кризата, която ни връхлятя изминалото десетилетие, всикчо затихна. Няма вече гласност на подобни събития. Не знам дали изобщо България би могла да създаде професионалист и модно величие, което някога да се нареди до известните в модните енциклопедии. А именно лицата от там се превръщат в емблеми на стил и красота. Защото времето на Клаудия Шифър и Ноами Кембъл отдавна отмина, но те ще останата представителна извадка за нравите и естетическите еталони на една цяла епоха. А нима точно това няма да е нужно на бъдещето за да се ориентира добре в собственото си настояще.

Google+ Comments