Балонът на чуждите инвестиции

През последните няколко години много чуждестранни фирми разкриха офиси в България. От една страна, заради евтината работна ръка, от друга, заради ниските данъци и сравнително качествения труд. С течение на времето обаче българските кадри, особено в IT сектора, започнаха да придобиват все по-голямо самочувствие, а съответно и желаните от тях заплати станаха все по-високи.

Опасенията на анализаторите са, че ако продължава тази тенденция, компаниите ще се изтеглят от българския трудов пазар и ще се насочат към страни, които предлагат значително по-евтина работна ръка. Така не само заплатите няма да бъдат на това ниво, но и ще се появи значителна безработица в сектора.

Проблем, анализ, решение

Проблемът. Дали наистина съществува такъв е много под въпрос. Факт е, че една огромна част от компаниите, които се “заселиха” на родна територия бяха привлечени от нископлатената работна ръка и сравнителното качество на труда. Всъщност това се случи масово по време на Икономическата криза започнала през 2008-а година. Скъпата работна ръка и високите такси и данъци принудиха много компании да изнесат производството си в по-евтини държави. Това беше добре дошло за българите, които през последните години повишиха жизнения си стандарт и получиха възможността да усвоят много ноу хау и то от едни от най-големите играчи на пазара. Ако наистина има съмнения за възникването на някакъв проблем то това наистина би било все по-високото заплащане, което родните IT-та искат в замяна на труда си. Опасенията са свързани с това, че държави като Индия например, предлагат много по-евтина работна ръка.

Анализът. За да можем да разберем по-добре притесненията на родните анализатори, трябва да си дадем сметка за това, че рязко в България и основно в София, се разкриха много висококвалифицирани работни места, които осигуриха един стабилен доход на много хора. Освен това, чуждестранните компании донесоха със себе си и политиката на допълнителните социални придобивки, карти за спорт, ваучери за храна и като цяло една грижа за работниците, която трудно можеше да бъде намерена до този момент. Това постави тенденцията сред компаниите, които се конкурират за качествена работна ръка, да предлагат все повече облаги, а в същото време даде и възможност на работниците да изискват колкото се може повече от работодателите. Когато анализаторите започват да разпространяват в медийното пространство паникьосани твърдения, че ако родните специалисти продължат да искат все по-високи и по-високи заплати, голяма част от индустрията ще се премести по-евтина държава, цели именно паника. С обидното подценяване на интелекта на работещите в индустрията, оставаме с впечатлението, че се цели да се подейства психологически на заетите в сектора, за да спрат да искат все повече и повече.

Всъщност едно евентуално пренасяне на този тип бизнеси пък защо не и производствените предприятия, в Индия или някоя друга азиатска или африканска държава, би коствало на тези компании много повече отколкото родните анализатори предполагат. Единственото, което бихме споменали е, че България е изключително изгодна дестинация за производство и IT индустрия, защото на първо място сме членове на ЕС, на второ, заплащането на труда все още не е толкова високо, колкото ние си мисли, а кадрите стават все по-квалифицирани и можещи. Евтините държави се намират в икономически и митнически много по-трудни дестинации, отколкото можем да си представим, за да направим правилния анализ на ситуацията.

Решението. То е просто и изключително смислено. Не правим нищо. И чакаме. Ако наистина се появят подобни настроение сред големите чуждестранни компании в страната, държавните органи би било добре да реагират с оферти за данъчни облекчения и т.н, но наистина не знам на къде повече. Ако все пак анализаторите са прави и този балон се спука, а университетите продължават да произвеждат неквалифицирани IT-специялисти, в един момент ще настъпи още една огромна вълна на изтичане на мозъци, която наблюдавахме преди около 10-тина години.

Да се надяваме, че всичко ще се развива благоприятно за страната ни и апокалиптичните сценарии ще се разминат и този път.

 

Google+ Comments