Аз обичам предизвикателствата! А ти?

Challenge-Accepted-Barney-StinsonКато чуя думата “предизвикателство”, все се сещам за сериала Как се запознах с майка ви и героя на Барни Стинсън. С две реплики ще го запомня този колоритен персонаж: It’s gonna be legend-wait-for-it-dary. Legendary… и Challenge excepted.

Барни приемаше предизвикателства от какъв ли не вид и вършеше какви ли не щуротии, с които ни забавляваше. Едно нещо не може да му се отрече обаче – винаги правеше това, което иска, и не се съобразяваше с чужди мнения. Мисля, че подобно поведение е правилен подход в живота и хората с такъв начин на мислене са проактивни в сравнение с други.

Ето защо аз самата обичам предизвикателствата и дори ги търся. Допада ми идеята да прочета една книга наведнъж, за да докажа пред себе си, че мога да го направя. Харесва ми да тествам физическите си умения и се гордея със себе си, когато успея за избягам 3-4-5 или повече километри на пътечката във фитнеса или през лятото в парка. Тествам и уменията си в работна среда, като постоянно се стремя да придобивам нови знания и квалификиции, както и да подобрявам текущата си дейност. Харесва ми, когато ми възлагат нова задача и трябва да правя нещо, което не съм вършила до сега. Търся различни подходи към текущия проблем и си блъскам главата над новите трудности, с които се сблъсквам. В началото е трудно, но постепенно свиквам и в последствие осъзнавам, че вече мога да върша нещо, което малцина други правят. И когато ходя по планините, понякога нарочно избирам по-сложния маршрут, за да тествам собствените си умения и да видя дали ще се справя. В 99% от всички тези случаи наблюдавам успешен край.

Това са само част от примерите, посредством които да ви покажа, че аз обичам предизвикателствата и в тях няма нищо лошо. Напротив, те често се оказват полезни и преодоляването им ни помага да се справяме по-добре в бъдеще в живота. Мисля, че ако всеки от нас се сблъскваше с повече ежедневни препятствия, които да каляват и изграждат характера му, би било много полезно. Разбира си, стига степента на трудност на тези препятствия да е в рамките на нормалното и постижимото, в противен случай те не са здравословни, а точно обратното.

Google+ Comments