Тъмен шоколад: по колко и кога го ям

dar dar darШоколадът е едно от най-сладките и същевременно с това достъпни удоволствия на този свят. Всеки от нас похапва от него, някои го обичат фин млечен, други по-тъмен и горчив, а на трети най-много им се услажда този с кремообразни пълнежи.

Аз съм от вторите. Харесвам шоколад с екстра какао в него. Допада ми леко горчивата му жилка, защото въздейства по-силно на сетивата ми. Освен това от него не изпитвам непреодолимото желание за „само още едно парченце“. Около 20 г на хапване са ми достатъчни. И в течение на времето съм установила точно по колко и кога да хапвам, за да се чувствам най-добре. Иначе масовата препоръчителната доза е до 30 г на ден.

Ето 2 примера кога си угаждам с какаовата вкусотия.

Сутрин: Ако към закуската си от плодове, прибавя 2 блокчета тъмен шоколад, се чувствам много добре. Дори не изпитвам желание да пия кафе, а към кофеиновата напитка посягам едва към обяд.

Следобед: времето между обяда и вечерята може да бъде много коварно. Тогава често огладнявам, а и понякога ми се преспива. В такива моменти много добре ми се отразява или едно силно и ароматно кафе, или малко горчив шоколад. А понякога дори смесвам двете съставки. И в трите случая приливът на енергия не закъснява.

Най-добре може да усетите въздействието на няколко блокчета, ако ги ядете на гладно. Ако предпочитате, може да се насочите и към черен аеро шоколад – той също е много вкусен. А за да се убедите в твърдението ми за гладния стомах, препоръчвам ви следния експеримент. Преценете кое е по-удачното време за тренировки за вас – сутрин или следобед. Ако е сутрин, не закусвайте, а изпийте една чаша вода, изяжте около 30-40 грама тъмен шоколад, изчакайте 10-15 мин и излезте да тичате. Би трябвало да усетите енергията много скоро след това и да хвърчите като кученце, на което са му свалили каишката. Ако сутрините не са вашето време за физически упражнения, направете същото, но следобед и изчакайте да огладнеете. Разбира се, не е задължително точно да тичате. Може да правите и друг тип физически упражнения вкл. и да скачате на въже. Ключовото в случая е да се вслушате в собственото си тяло и да усетите ефекта на храната, която сте приели. Успеете ли в този случай, ще се научите да го правите и в други ситуации.

И още един съвет ще ви дам. Ако поне за няколко дни намалите приема на сладко, ефектът от шоколада ще е много по-силен и ще се усети по-лесно. В противен случай тялото свиква и има нужда от по-големи дози. Точно както е с кафето – когато започнахте да пиете, едно ви стигаше, после минахте на две, а вече пиете и по три дневно. Не е ли така?

Google+ Comments