За какво е полезен джинджифилът

Нещо съм на кулинарна вълна в момента и както ме е обзела, реших да проуча малко по-подробно за какво всъщност е полезна една от любимите ми подправки – джинджифилът.

В магазините съм виждала да го продават общо взето по два начина – на корен и на прах за подправка. Сигурна съм, че може да се намери и под други форми, но просто аз не съм търсила.

gingerИ така… оказва се, че трапчивият и дори горчив вкус на джинджифила се дължи на някакви феноли в него, които се наричат джинджероли. Те са вид биоактивен компонент, който оказва полезно въздействие върху тялото ни, но все пак преди да предоставите на тялото си ударна доза от тях, консултирайте се за препоръчителните дози.

Иначе джинджифилът е много мощен антиоксидант и оказва благотворно влияние на тялото при настинки, когато имунната ни система е спаднала и се чувстваме отпаднали. Тогава се препоръчват чайове от джинджифил, в който ако добавим лимон и мед, стата истински елексир на здравето. Този корен спомага също при стомашен дискомфорт, облекчава поривите при гадене и успокоява функцията на червата. Отразява се благоприятно при проблеми с холестерола и ставите. Притежава силни противовъзпалителни свойства и какво ли още не.

Аз най-много обичам да използвам този корен като подправка и дори си взех едно малко ренденце, с които да стържа на ситно дижнджър за ястията ми. Струва ми се по-добра идея отколкото е купешкият джинджифил на прах…

Google+ Comments