За гръбчето на книгата

Чудили ли сте се някога как се нарича онази част от книгата, която се вижда, когато наредите четивото си на рафта сред другите такива. Става дума за онзи елемент, който се намира между предната и задната  корици, но не е корица. Към него сякаш са захванати всички страници като книжен блок и той ги крепи да не се разпаднат на хвърчащи листове в ръцете ви.

Това се нарича гръб на книгата и е много важен елемент. Замислете се. Кога за последно сте били в книжарница с идеята да си купите точно определена (малко по-отдавна издадена книга) и сте виждали първо корицата й. На големите маси се виждат „лицата” на новите книги и няколко на бестселърите. Останалите са изправени една до друга на тесните рафтове и ги познавате именно по информацията, налична на техните гръбчета.

Обикновено там е изписано заглавието на книгата, нейния автор, а в повечето случаи (но не винаги) може да има лого на издателството й.

Сега погледнете как са подредени книгите във вашата библиотека. Тук проличава горчивата (поне за мен) истина. Оказва се, че преди 89-та година надписите на гръбчетата на книгите съгласно Български държавен стандарт са изписвани отдолу нагоре. И така се е правило години наред, не е грешно.

В последствие обаче, колкото повече американски книги започват да се превеждат и издават у нас, толкова повече издателите започват да ги имитират и по техен модел да изписват надписите по гръбчето отгоре надолу. Също не е грешно, защото това е стандарт ISO

Кое е по-доброто? За мен е вторият начин. Не за друго, а просто защото когато текстът на гръбчето е отгоре надолу, той остава изписан вертикално, когато оставим книгата легнала с корицата нагоре. При БДС това не е така, там текстът застава на обратно и е много по-трудно четим. Не ми харесва как изглежда, но бих се примирила, ако се каже, че така е правилно и само така ще се прави. А не ту така, ту иначе, ту както дойде.

Как се изписва гръбчето на книгите, разбира се, не е голяма работа, но недоразуменията за това са поредния пример за липсата на контрол и ясен пример, който да се следва.

Google+ Comments