Безплатен университет – къде?

Темата с образованието е една от най-важните при човек от всяка възраст. Никога не е късно да научиш нещо ново или да придобиеш допълнителна квалификация.

Тъй като обаче наближава и времето на завършващите, ми се иска да дам и полезна информация за тях и техните родители. Днешната тема е за безплатно образование в чужбина. Ще ви представя класация от няколко държави, в които може да учите с минимални или без такси. А хубавото е, че и животът като студенти няма да е прекалено скъп.

Финландия
Скандинавската държава се слави със силна социална политика, която привлича нови граждани. Образованието също е сфера, която предлага много възможности. За записване в университет във Финландия ще са ви необходими точно 0 лева за семестриални такси. Единственото условие е програмата да е на местния език или на шведски. Ако искате на английски, тогава цената се вдига, но не прекалено. Хубавото е, че безплатно се предоставят учебници, библиотеки, компютри за общо ползване. А животът на месец е до 800 евро.

Германия
Нямаше как да не спомена и Германия като държава със сериозна история в приемането на чуждестранни студенти. Освен че програмите са доста трудни, всички учебни заведения са държавни. Това означава, че за семестър не са необходими такси. В някои провинции те са до 400 евро, но зависи от специалността. Условието е да се владее немски на високо ниво. За програмите на английски все още няма специална държавна политика, но много от тях вече са безплатни. Животът в страната е между 750 и 1000 евро, като там и цените на общежитията, заради условията в тях, не са много ниски.

Чехия
Може би и тук ще ви изненадам като кажа, че програми по архитектура са дълбоко ценени в Чехия. Освен тях и много други се предлагат в славянската страна. За да бъдат безплатни, е необходимо да са на местния чешки език. Английските програми са платени, но семестриалните такси не са прекалено високи. Предимство е, че за чешки университет може да се кандидатства още след 11 клас, което ще рече, че може година по-рано да си осигурите място. Животът там е сравнително евтин и ще са необходими около 800 евро.

Google+ Comments