Зарядни станции за електромобили

Електроавтомобили. До преди десетилетие тази думи ни изглеждаше много иновативна, а самите устройства – като от бъдещето. Но бързите темпове на развитие ни доказаха, че само за няколко години електричеството не само може да се вложи в колите, но и те самите да станат масово разпространени. Все повече се увеличава броят на хибридите, както и на изцяло електрическите коли.

Днес те не ни правя впечатление по улиците, а ги приемаме като нещо нормално. Но при мен възниква един въпрос – как и къде се зареждат. Ясно е, че пробегът на най-мощните електрички е не повече от 600 км, Tesla и до 800-900 км. Това е много малко дори и за нашите предели на страната. Така че тръгнеш ли на път с този екологичен автомобил, то трябва да си с предварително добре направен маршрут.

Реших да проверя колко са електрическите станции за автомобили у нас и се оказа, че в момента са някъде около 800. Точна бройка не може да се даде, защото реално те не се отчитат пред никой официален орган. Единствено са свързани с елктроцентрали, които мисля бяха 15 за България.

Открих и много полезен сайт, в който в реално време може да проверите дали до вас има станция за зареждане на електрическата ви кола. Удобното е, че може и да се добавя информация за такива, които не са чекнати. По този начин потребителите стават полезни един на друг. Оставям ви и линк към сайта: https://vsichkotok.bg/

Google+ Comments