В българска или чуждестранна фирма да работиш

На един колега вчера му беше последния работен ден. Аз се оказах една от последните, които разбраха този факт, но какво да се прави. Животът си върви, колелото се върти и всеки търси по-добро място, на което да се развива. Оказа се, че моят колега щял да се мести в друга чуждестранна фирма, която има представителство у нас. Подкрепям го в постъпката му щом така е решил, но това ме накара да се замисля… къде е по-добре да работиш – в българска компания или в клон на някоя международна? И двете имат предимства и недостатъци, които се опитах да систематизирам по някакъв начин. Ето до какви изводи стигнах.

international-cooperation-quoteАко работиш в БЪЛГАРСКА фирма, като че ли имаш по-широко поле за изява и средата на работа е по-малко стерилна. Комуникираш си директно с колегите и ръководството. Тези, от които зависи заплатата и позицията ти, имат пряк поглед върху дейността, която упражняваш. Не е нужно да се иска разрешение или да се обсъжда преструктуриране с централата от не-знам-си-къде, за да се пристъпи както към повишения, така и към съкращения. От друга страна обаче в БГ компаниите понякога липсва достатъчно организираност и контрол на дейността. Цари частична анархия или странно работещ хаос, които отсъстват в чуждестранните компании. При тях има значително по-голяма вероятност тази дезорганизираност да отсъства, защото се спускат правила и наредби отгоре. Понякога се внедрява определено ноу-хау на работа, което е по специфичен западен модел. Има и моменти обаче, в които служителите до такава степен биват контролирани и следени какво кога правят, че по този начин биват и потискани.

Факт е обаче, още един фактор, който не е никак за пренебрегвани. Служителите в международните компании по-често взимат по-високи заплати и бонуси към тях. Стимулират се с разни ваучери за отстъпки, тиймбилдинги и др. Причините за това едва ли са една и две, но са толкова деликатни, че не искам да ги засягам.

Има и още нещо. Родните ни фирми често биват семейни, което е както добре, така и зле. Това ги прави малко закостенели и развиващи се с по-бавни темпове, освен ако не се намеси някой кадърен служител извън семеството…

Разбира се, винаги има изключения и не можем да съдим за едно работно място само по това кой е основателят му. Факторите са много и всеки един от тях е от значение, когато решим да сменяме работата си.

А вашите впечатления от работното ви място какви са?

Rate this post

Google+ Comments

5 thoughts on “В българска или чуждестранна фирма да работиш

  1. Аз лично предпочитам да работя в международна фирма с много клонове по света, където има ясно определени правила за пътя ти на кариерно развитие, което днес за младите е по-важно от всичко – парите, така или иначе, ще дойдат с него. Една крупна международна компания може да ти даде много откъм ноу-хау и иска ти да го знаеш, за да си вършиш работата по-добре. Не разбирам българските работодатели, които очакват служителите им да вършат едно и също с години, без да им предоставят възможност за мениджърска длъжност или поне свобода на вземане на решения. Върло си пазят и малкия ноу-хау, който имат, дори и от онези, на които им е нужен, за да си вършат работата по-ефективно.

  2. Не знам, може би трябва да попиташ, когато нещо те интересува и да настояваш да ти го обяснят. Възможно е работодателят просто да не се сеща, че на теб еди-кое-си не ти е известно

  3. Аз клоня към чуждестранните фирма, въпреки че и БГ има, които ги бива. А бе късмета му е майката. Проста трябва да си попаднеш на мястото.

  4. Аз работя в българска фирма и съм съгласен с всичко написано в статията.

  5. Хора, само аз ли работя в изцяло българска компания и съм доволна от отношението, което получавам?

Leave a Reply