Обучението по математика

Като финансист математиката за мен е от особено значение и с изключителна сантиментална стойност. Все пак съм посветила над 13 години да я изучавам, упражнявам и овладявам до съвършенство, защото наистина ми е нужна. Но днес, когато трябва да помогна на сина ми в това начинание, наистина срещам предизвикателство.

По мое време имах много строги учители, които обаче обясняваха материала страхотно, сякаш имаха и времето, и желанието, и не се водиха толкова от учебния план, а по-скоро от това кой – докъде е стигнал. В днешно време, от това, което виждам, математиката се преподава на тъгъдък, минаваме днешния урок, решаваме 1-2-3 задачи в 40-те минути, утре друг урок, после контролно или класно… а това доколко учениците са разбрали предмета остава на много заден план. Учителите и образователното министерство сякаш тотално забравят какъв е смисълът на образованието…

И резултатът е, че аз след работа трябва да прекарвам часове в решаване на задачи със сина ми и обясняване на уроци – дори от най-простичките. На всичкото отгоре, заради подобен тип учители и учебни планове, той е изгубил всякакъв ентусиазъм към математиката и далеч чувствата му към нея не са толкова сантиментални, дори няма и капка любопитство. А точно тези неща са най-важните в образованието. Всяка информация в днешно време може да се добие, по какви ли не канали, но човек ако няма любопитството и ентусиазма, ако не открива красотата, реда, смисъла, тогава целият процес просто няма да се състои.

Иска ми се да вярвам, че промяна ще има, но нещата са запецнали тотално. Деградацията е повсеместна и при старите, и при младите. За това ми се говореше в днешния ден на народните будители. Сега ви оставям, защото отивам да решавам математически тестове със сина ми. За щастие, открих един сайт, пълен със задачи и решенията им, което значително улеснява моите усилия. Видяло се е, че ако аз лично не отделя от времето си да образовам детето си по тази наука, ще си остане бос в нея. Защото такова ни е обществото в този момент.

Google+ Comments