YouTube срещу дезинформацията

Да имаме достъп до всякаква информация е невероятно, но само ако сме се научили да отсяваме истинското и важното. В глобалния свят хората, които боравят с интернет и могат да достъпят всичко в него, понякога не успяват да включат критичното си мислене. Заради ниско образование, липса на такова в сферата на онлайн технологиите или пък моментно състояние – причините могат да бъдат много, а резултатът често е разпространяване на фалшиви новини или дезинформация.

За да се спре тази порочна практика, най-голяма заслуга имат интернет платформите, в които всеки може да добави съдържание. Контролът на споделяната информация не трябва само да се ограничава с това дали съдържа насилие, оръжие, наркотици и прочие. Все по-голямо трябва да е “ситото” на истинността на публикуваното видео, текст или снимка.

Пример е най-голямата платформа за създаване на съдържание от потребители – YouTube. Те отчитат, че през период на деликатни ситуации, като войната в Украйна, получаването на истинни факти е ключово. Точно затова излагат своя нова политика, в която ще бъдат безкомпромисни към добавянето на видео по конфликтни теми. По този начин няма да се разпространяват фалшиви новини. Какви ще са механизмите все още не е ясно, но пък посоката вече е дадена.

Аз мисля, че е от изключително значение да се коментират тези теми. Дори трябва да се направи в големи фирми и училища – да се говори с хората за това как могат да проверят дали това, което гледат или четат, е реално. Затова бъдете внимателни и не се доверявайте на всичко, което е добавено в интернет. По този начин няма бъдете дезинформирани от информацията.

Google+ Comments