Стойността на парите

Това няма да е дълбоко философски текст, който да разкрива защо ни или не ни трябват парите. Днес ще си говорим за тяхната абсолютно икономическа и жизненоважна за оцеляването ни стойност. Като трябва да отбележа, че съжденията тук са водени от тенденциите, които предполагам сте усетили през последните меси. Ще ни очаква ли пак икономическа зима?

След събитията от последната година и половина на всички ни е ясно, че промяна ще има. И тя не закъсня. Всичко се дължи на забавянето в логистиката и на спрените заводи, намалените производствености въпреки голямото търсене. Логично се достигна и до повишаване на стойността на много услуги, а оттам и на стоки. А при нас в България пък роля оказа и временното правителство.

Резултатът обаче е налице и всяко посещение на магазина е все по-скъпо. И това за основните хранителни продукти. Дори ходенето на работа и обядът не са това, което бяха. Всички тези фактори налагат ограничения, на които от новото поколение, вече големи хора, не са свикнали. А на нас от по-старото ни изглежда сякаш историята от края на 90-те ще се повтори.

Тук роля оказват и цените на жилищата, които непрестанно растат, а кредите от банките валят. Така се изгражда един балон, очакващ се скоро да се спука и да доведе до евентуален фалит на банките. Аз не мисля, че ще се случи точно така, защото все пак трябва да сме си взели поуки от финансовите кризи през последните три десетилетия. Но както има една поговорка – само времето ще покаже.

Нека този текст не е стресиращ, а просто да ви помогне да се замислите за стойността на парите днес. Всеки ден тя е различна и ние трябва да сме достатъчно гъвкави, за да намерим начини да оцелеем. Бъдете разумни и гледайте в перспектива.

Google+ Comments