Къде да си вложим парите?

Ако имате повече спестявания в сметката си, често един много сериозен въпрос седи на преден план, а именно Какво да ги направите? За съжаление хората в България нямат особено висока финансова култура. Причината за това се крие в пропуските в образованието ни. И говоря предимно за средното образование. Смятам, че е напълно необходимо учениците още на гимназиално ниво да имат предмет, благодарение на който да могат да придобият общи познания за това как функционират банките, какво трябва и не трябва да се прави с личните финанси и прочие. По този начин ще се намалят драстично просрочените задължения от страна на потребители на кредити или стоки на изплащания, защото на първо място ще знаят какво да гледат в договорите, които подписват, а на второ – ще знаят как да разпределят личния си бюджет, за да могат да покриват предвидената вноска.

Но за съжаление нещата не стоят точно по този начин и хората често изпадат в затруднения, от които не знаят как да излязат. Въпреки това има и такива, които успяват да заделят по някой и друг лев и да на трупат спестявания, които най-често държат на депозит в банки и чакат да “спечелят” от лихвите.

И ако наистина вярват, че това е възможно – е твърде жалко. Тъй като всеки, който поне малко разбира от финанси ще ви каже, че за да има доходност от дадени пари само ако те са в непрекъснато движение. Колкото повече седят в банката и им се начислява някаква смешна лихва, толкова повече губим, тъй като в днешно време знаем, че лихвите не носят доходност, а всъщност дори понякога не могат да покрият и годишната инфлация. Ето защо от “складирането” на парите ни само можем да загубим.

Някои хора предпочитат да си влагат средствата в недвижимо имущество. Но както знаем, тук се изискват много средства, а не всеки човек може да спести такава сума пари.

Най-добрия съвет, който мога да ви дам е да инвестирате в различни фондове. Запознайте се добре със сферата и намерете брокер, на който ще можете да се доверите. Така парите ви ще бъдат в непрекъснато движение, а на всичкото отгоре ще имате и една доста добра годишна доходност.

Google+ Comments