Емигранти и високи заплати

В края на годината зная, че е време за равносметка за много от вас – защото и аз съм в същото положение. Преосмисляне на работните цели, на бюджета, на подобренията, които са необходими за семейството. Темите за размисъл са много и често изход се оказва работата в чужбина или пък за чуждестранна компания. Но животът като емигрант струва ли си и как е възможен?

В последните дни от тази година отделих време, за да направя една класация. Тя ще ви представи държавите в Европа, които предоставят най-добрите работни условия за чужденци. Или поне погледнато през призмата на заплата и привилегии. Така че ако сте на прага да направите подобна голяма крачка в живота си, то прочетете следващите редове.

Първо ще започна с лично наблюдение. Преди години, когато още бях студент, ходих заедно с мои приятели на бригади във Финландия. Бяхме във ферма за чери домати и беше нещо различно като начин на живот и метеорологични условия. Но аз не издържах там и се прибрах. Причините са най-вече заради шестте месеца непрестанно слънце и след това отсъствието му.

Моите приятели останаха и смениха града. Получиха средства за пътни, за квартира и дори безплатни уроци за езика, който повярвайте ми, е много труден. За жените емигранти, решили да родят там, също има привилегии – безплатно раждане и набавяне на всички необходими средства за бебето докато е в болницата. Затова ако нямате образование, то Финландия е добър избор за социални привилегии и нормална работа в завод или ферма например.

Сега вдигам левала за хората, които все пак са квалифицирани в работно отношение. Там възможности винаги има. Но ако се чудите дали искате и да учите, и да работите, то аз препоръчвам Швейцария. Освен с красива си природа, страната може да се похвали, че предлага отлични условия за живот и образование. От моето проучване даже се оказа, че в Швейцария се предлага най-високата минимална работна заплата в целия свят – от 23 франка на час.

Google+ Comments