Повечко куркума в дневното меню. Защо?

CurcumaПознавате куркумата, нали? Това е онази жълто-оранжева подправка, която винаги присъства в моя кухненски шкаф, но може би не употребявам достатъчно често. В един новинарски сайт случайно видях статия, посветена на ползите от куркумата, и събуди любопитството ви. Оказва се, че тази източна подправка е с много дълги заложени традиции в кулинарството така и медицината, за които въобще не съм подозирала.

Това, което най-напред ме изуми, е че куркумата спада към семейство Джинджифилови, в което попадат общо 1300 различни растения. До сега не бях осъзнавала, че куркумата и джинджифилът си приличат толкова много, може би защото не бях виждала как изглежда корен от куркума, а само стритата подправка.

И след като джинджърът и куркумата са от едно и също семейство, логично е да имат и сходни свойства. Оказва се, че и двата корена са много мощни антиоксиданти и приемът им спомага тялото в борбата със свободните радикали, предпазва клетките и тъканите. Самата куркумата освен това оказва благотворна дейност върху храносмилателната дейност и помага при неразположения в стомашно-чревния тракт, като улеснява смилането на храната.

Голяма част от полезните свойства на куркумата се дължат на наличното в нея активно вещество куркумин. Именно той придава типичния жълто-оранжев цвят на подправката. Той е сравнително устойчив на външни влияния. Не се разтваря във вода, а в различни видове масла. Попадне ли в киселинна среда обаче, се разпада и придобива червен цвят. Доказано е, че куркуминът оказва благотворно влияние при хора с остероартрит, намалява болката, подуванията и възпаленията. Предполагам, че в такива случаи се прилага под формата на мехлем или мазило за съответните места. Традиционно в Индия от куркума се приготвя и специална паста, която се използва при кожни проблеми, инфекции, гъбички и подобни неразположения.

Възможно е да възникнат странични ефекти от прекомерен прием на това растение, но те са леки и се наблюдават при употреба на повече от 12 гр. дневно. Ако добавяте от подправката само когато готвите, трудно ще надвишите тази доза, така че не се притеснявайте. Имайте предвид, че някои хора дори приемат куркуминът като ежедневна добавка.

Между другото аз прибавям куркума винаги, когато приготвям крем супа от червена леща и става много вкусно. Вие в кои ястия слагате от тази магическа подправка?

Google+ Comments