Парите на вложилите в КТБ се раздават като рискови кредити

Скандално! Мисля, че това е точната дума да нарека аферите около КТБ.

copОбикновено избягвам да пиша статии с открито негативно съдържание по обществени въпроси, просто защото се старя да съм позитивен човек и да правя позитивен блог. Искам всеки влязъл тук да се почувства уютно, да се зареди с енергия и мотивация за красиви мисли и достойни дела. Сигурно сте забелязали, че почти от всяка новина и всеки казус мога да извлека доброто и да вдъхна надежда за по-добро преживяване в страната ни.

Е, днешната ми статия ще я напиша просто защото не мога да се сдържа и защото да извлека положително от такава ситуация просто ще е престъпление  – словесно и морално. От две седмици насам чета за Корпоративна търговска банка и следя гражданското мнение по нарушенията, които излязоха наяве. Няма да крия възмущението си от произвола, който си позволяват лица като Цветан Василев. Не се чувствам в състояние да коментирам неспазването на Закона за кредитните институции, но мисля, че България ще тръгне напред само когато писаните норми започват да се възприемат в своята задължителност. Трябва да спрат компромисите от страна на българските регулатори в съответната област и от прокуратурата. Особено за нарушения, каквито ни поднесе КТБ.

В медиите някои хора защитават банката, други взимат отрицателна позиция. Колкото и да се опитвам да чета и разбирам защитниците несвойствено ми е да вляза в тяхната кожа. Има такива, които твърдят, че много банки надхвърлят кредитните граници що се отнася до приближени, навързани фирми и че това не е нещо ново. Мен обаче подобни прикази и такива тип  „така си е в България, нали си я знаем нашата неоправия? ме дразнят още повече. Не ме интересува нито в коя страна съм, нито сумата на източените кредите. Престъплението си е престъпление и на него не трябва да гледаме със снизхождение, а да изискваме правоприлагане, независимо, че вътрешно знаем, че накрая Цветанов и мафия пак ще излязат сухи.

Най ме е жал клиенти, обикновени хора и други дребни и средни бизнесмени, вложили спестяванията си. Тъкмо техните пари да се използват за рискови кредити към навързани фирми и застрашават финансовите средства на депонентите. Не случайно хората се опасяват от фалит. Предвиждам, че напрежението тепърва ще ескалира още повече, особено ако властта не се намеси подобаващо.

Google+ Comments