Парите на вложилите в КТБ се раздават като рискови кредити

Скандално! Мисля, че това е точната дума да нарека аферите около КТБ.

copОбикновено избягвам да пиша статии с открито негативно съдържание по обществени въпроси, просто защото се старя да съм позитивен човек и да правя позитивен блог. Искам всеки влязъл тук да се почувства уютно, да се зареди с енергия и мотивация за красиви мисли и достойни дела. Сигурно сте забелязали, че почти от всяка новина и всеки казус мога да извлека доброто и да вдъхна надежда за по-добро преживяване в страната ни.

Е, днешната ми статия ще я напиша просто защото не мога да се сдържа и защото да извлека положително от такава ситуация просто ще е престъпление  – словесно и морално. От две седмици насам чета за Корпоративна търговска банка и следя гражданското мнение по нарушенията, които излязоха наяве. Няма да крия възмущението си от произвола, който си позволяват лица като Цветан Василев. Не се чувствам в състояние да коментирам неспазването на Закона за кредитните институции, но мисля, че България ще тръгне напред само когато писаните норми започват да се възприемат в своята задължителност. Трябва да спрат компромисите от страна на българските регулатори в съответната област и от прокуратурата. Особено за нарушения, каквито ни поднесе КТБ.

В медиите някои хора защитават банката, други взимат отрицателна позиция. Колкото и да се опитвам да чета и разбирам защитниците несвойствено ми е да вляза в тяхната кожа. Има такива, които твърдят, че много банки надхвърлят кредитните граници що се отнася до приближени, навързани фирми и че това не е нещо ново. Мен обаче подобни прикази и такива тип  „така си е в България, нали си я знаем нашата неоправия? ме дразнят още повече. Не ме интересува нито в коя страна съм, нито сумата на източените кредите. Престъплението си е престъпление и на него не трябва да гледаме със снизхождение, а да изискваме правоприлагане, независимо, че вътрешно знаем, че накрая Цветанов и мафия пак ще излязат сухи.

Най ме е жал клиенти, обикновени хора и други дребни и средни бизнесмени, вложили спестяванията си. Тъкмо техните пари да се използват за рискови кредити към навързани фирми и застрашават финансовите средства на депонентите. Не случайно хората се опасяват от фалит. Предвиждам, че напрежението тепърва ще ескалира още повече, особено ако властта не се намеси подобаващо.

Rate this post

Google+ Comments

Leave a Reply