Минимален понеделник – можем ли?

Колко пъти ви се е случвало в понеделник сутрин да се възползвате от всяка секунда сън и лежане, защото не ви се става да подхващате тежкия списък със задачи? Няма да крия, че понякога при мен работните задължения са толкова много, че дори започвам да ги планирам и мисля още от неделя. А до какво води това – прегряване, стрес и непродуктивност.

За да превърнем понеделника в позитивен ден, ви предлагам тактика на минамалистичността. Тя не е приложима във всички сфери, но пък може да заимствате идеи и да облекчите ежедневието си.
Най-добрата стратегия е да обърнете програмата си. Това ще рече в понеделник да започнете лежерно с приятни креативни занимания. Същинската работа като комуникация с клиенти, писане на мейли и разговори, може да се остави за няколко часа следобед. Гарантирам ви, че щом съзнанието ви е презаредено, то ще успеете да свършите същите задачи като за 8-часов работен ден.

Целта е да се научите да балансирате и да си отделяте повече време за почивка и за действия извън рамките на кондиционалното. Тогава ще може да разпределяте правилно времето си, за да сте продуктивни. Малко прилича като четиридневната работна седмица като стратегия. Нея не съм пробвала, но тази с минималния понеделник ми пасва на ежедневието.

Предупреждавам обаче, че първи ден от седмицата с минимални задачи няма да е много подходящ за работещи майки или за хора със среден или голям бизнес. Не че е невъзможно, но там телефонът не спира да звъни, дори през почивните дни. Винаги може да ограничените неважните неща или това, което поне може да се забави с ден. Повярвайте, няма да се претрупате, а по-скоро ще дадете воля на съзнанието си.

Google+ Comments