Знаете ли какво е гхи?

Наскоро научих за това полезно нещо, но признавам си, че все още не съм го пробвала. Гхито с една дума е масло. Но е масло, обработено по индийска рецепта, така че да му се отделят вредните съставки и да останат само полезните. Използва се много често в индийските техники и процедури по пречистване на тялото, като се добавя в храната.

Гхито има традиционни индийски рецепти за приготвяне, които се предават от поколение на поколение, а заедно с меда се водят единствените храни, които не се развалят.

ghi2От както научих за този продукт и се зачетох малко повече за него, ми стана любопитно и реших да го споделя. Мисля да го пробвам в най-скоро време, като рецептата му е горе-долу следната.

Взима се между половин и един килограм безсолно масло. То се слага на бавен огън да се разтопи в тенджера с дълбоко дъно. Когато се разтопи и започне леко да ври, на повърхността му се отделя пяна, която трябва да се махне – това са вредните съставки. Ароматът, който се усеща е сладникав и наподобява орех. Когато цветът на маслото стане прозрачен, така че да може да се види дъното на съда, значи гхито е почти готово. На повърхността му остават малки бели топченца, които се прецеждат през цедка или марля и се изхвърлят. След това течността се изсипва в буркан и се оставя да се втвърди, но не се прибира в хладилник.

Процедурата ми изглежда лесна, а крайният резултат звучи доста по-здравословен от купешките масла, в които никога не знаем какво точно е сложено.

Google+ Comments