Хазарт ли е търгуването с акции?

Краткият отговор на този въпрос е “не”. За дългото обяснение ще трябва да прочетете още малко.

Ще започна с един пример, който се случи с моя приятелка наскоро. Без да искам да я обидя, тя гледа доста повърхностно на някои неща и често подхожда по детски наивно към други. Та решила тя да си открие сметка и да започне да търгува на стоковите и финансовите пазари. Без абсолютно никога да се е интересувала от тези пазари, да има каквато и да било финансова култура или анализационни умения. Започнала да влага пари в къси позиции, за определени пазари, които разбира се много бързо се стопили. След това през смях разказваше за злополучният й опит да трейдва и как хазартът не бил за нея, защото много се пристрастявала. Цялата тази история се развила в продължение на два дни.

И така нека да анализираме къде е сбъркала.

Всъщност това не е толкова сложна задача, предвид наивния й подход спрямо материята. Ако беше толкова елементарно човек да търгува с валути и акции всички щяхме да бъдем милионери.

Грешка № 1 Липса на разбиране на материята и познания за начина, по който действа системата.

В действителност се изискват дълги години учене и още повече години практика, за да може човек да разбере как работят пазарите и по този начин да търгува успешно със акции и валути. Изискват е завидни познания по финанси, борсов мениджмънт и още една камара специалности, за които дори не мога да се сетя. Освен това е необходимо да знаете как да направите стратегическия си анализ на базата на данните, които получавате от съответните графики. Самата мисъл, че можете ей така да вложите някакви средства и да сечелите пари… Е, би могло да стане, но само и единствено ако разчитате на късмета на начинаещия.

Грешка № 2 Тръгване на сляпо

Ако не знаете в какво се забърквате по-добре не се захващайте да го правите. Да си мислите, че това е детска игра и да се впускате с главата напред е най-малкото безотговорно. Във всеки друг случай изглеждате пълни глупаци.

Грешка № 3 Смятането, че търгуването на пазарите е хазарт…

Да подценяваш една толкова сложна материя, е също толкова глупаво, колкото някоя силиконеста кифла да прави последното си видео, в което обяснява колко е труден сета на българската държанка. И най-вероятно е така. Но когато говорим за световни пазари, с риск да се повторя, се изискват много голям обем от познания и анализационни умения. Хазартът от своя страна също има някакъв вид логика, които са различни за различните игри. Не случайно има хора, които професията им е да играят Тексаски покер и печелят изключително добре. Логика, стратегия, преценка на противника – все умения, които се учат с времето и да, не са на 100% успешни, но замислете се – кое е?

Google+ Comments