Възпитано ли е да се питаме за заплатата?

В нашето общество, а и не само, разговорите и особено въпросите за това какво възнаграждение получаваме, се смятат за напълно невъзпитани и дори груби. Но замисляли ли сте се от къде всъщност идва тази култура на поверителност?

На практика по този начин, като не говорим за заплатите си, ние правим огромна услуга на работодателите, които могат да предложат различно възнаграждение за една и съща работна позиция на различните хора. И ако има кой да се съгласи да работи на посочената сума – толкова по-добре. А клаузите за конфиденциалност в договорите ни, единствено защитават тази порочна практика у работодателите.

Факт е, че някои служители са по-компетентни от други и за това заслужават да бъдат стимулирани с по-висока заплата, но в много голям процент от случаите не става въпрос за това. Обикновено още при интервюто кандидатът бива питан за това каква заплата очаква. И ако някой има по-ниски претенции – то толкова по-добре за работодателя.

Също така е много погрешна практиката да не се обявяват предварително заплатите на работните позиции, както е на Запад например. Защото ако си отделил време да отидеш до друг град и да се подложиш на няколко интервюта, което ти е отнело поне два дни, а в последствие се оказва, че заплатата, която ти предлагат не е това, което те задоволява, излиза така, че само са ти загубили времето, а и ти тяхното. А освен всичко останало – и си загубил пари.

Ето защо би било много по-справедливо и редно да се въведе някаква регулация, с която да се прекратят тези порочни практики.

Google+ Comments