Деца и хоум офис

През последната година на пандемия на много от нас ни се наложи да работим от вкъщи. Но колкото и удобно да е това и да спестява време за приготовления, път и други, толкова и ни усложнява живота. Ако живеете сами, то определено ще усещате скуката, но ако покрай вас има деца – тогава мисията хоум офис става почти невъзможна.

Все повече родители са изправени пред подобен казус. Той се обостря още, когато се затворят детските градини и училища. А първият проблем, с който се сблъскват, е осигуряване на техника за извършване на онлайн обучение. Следващият е с разпределението в пространството на четири човек в 3 стаи. И не на последно място пък е и времето, необходимо за помощ и домашни.

Но тази представа важи само за ученици и по-големи деца. Сега си представете и положението с малчуганите. Той иска да играе, да скача, да му е обръща внимание, да излиза на въздух, да скача, да е ангажиран. А ако трябва родителят да е 8 часа от това време на компютъра и да работи? Дали изобщо е възможно? Как да му обясни на детето да не го притеснява? Отговорът е – не може.

Колкото и парадоксална да е ситуацията, то тя е на лице. Тук трябва да влезе в действие сериозна родителска намеса за организиране и координиране на този процес. Чрез баби и дядовци, алтернативни игри и то включени в точния момент, когато има най-много работа. Но трябва и работодателите да влязат в положение и да бъдат толерантни към служителите си предвид ситуацията.

С общи усилия и много компромиси все пак хоум офисът с деца може и да бъде продуктивен и за двете страни. И все пак няма как да се отървем от моменти, когато във важен разговор с включена камера ще се появи ревящо и скачащо дете. Или пък точно тогава да трябва да станеш и всички да видят, че си с долнище на анцуг и риза и сако. Забавно е!

Google+ Comments