Как харчите парите си?

Има два типа хора. Първият са тези, които харчат с широки пръсти, когато се видят с повече пари и след това осъзнават, че финансите им изведнъж са се изчерпали. Вторият тип броят и пресмятат всяка стотинка и постоянно им се иска да спестяват още “бели пари за черни дни”.

Save-MoneyДори да не се припознавате с  някой от горните двама персонажи, това не означава, че не притежавате белези на единия или на другия в някаква степен. Най-добре е да не се изпада в крайности, но ако трябва да избирам, аз лично предпочитам да мисля предварително, отколкото изведнъж да остана без пари.

Проблемът при хората “с широки пръсти” между другото е, че рядко имат пари точно когато име трябват, по простата причина че вече са ги изхарчили за нещо друго. Другите пък, които постоянно обмислят всяка покупка, някак си не успяват да се насладят на нещата от живота. Те все се ограничават и лишават ту от това, ту от онова. Дори когато имат достатъчно пари, не им се иска да похарчат по-голяма част от тях за екскурзия например. Или за друг вид пътуване или почивка.

Животът е кратък, за да броим всяка стотинка, но е и е прекалено дълъг, за да не мислим за бъдещето. Не сте ли съгласни?

Google+ Comments