Бизнесът с лични данни

insuranseМиналия ден, на работата, тъкмо се бях концентрирала в една задача и ми звъни личният телефон. Обикновено на работа избягвам лични разговори и познатите и приятелите ми го знаят добре и ако звъннат, то е за да уточним нещо важно и за кратко. Гледам – непознат номер. Реших да вдигна – отсреща непознат женски глас ми казва името и фамилията въпросително, аз отговарям утвърдително, че е попаднала на правилното място, и с леко притеснение, защото човек е настроен така, че обикновено очаква лоши новини. Особено когато подходят толкова официално. Попита ме жената дали мога да й отделя малко време, казах да. Предлага ми застраховка живот. Прекъснах я още в началото, като й обясних, че нито имам желание да я изслушам, нито пък възможност, тъй като съм на работа. Да, ама тя професионалистка – продължава упорито и напоително да ме увещава да продължим да говорим, дори започна да вкарва леки подробности от застрахователната оферта, която иска да ми продаде. Наложи се да сменя учтивия тон с малко по-рязък и накрая я попитах откъде всъщност ми има телефонния номер, че и имената. Не можа да даде смислен отговор и побърза да затвори.
Защо ви обяснявам толкова подробно този случай. Ами за да внимавате къде си давате телефони, адреси на електронни пощи, пък за лични данни и дума да не става. Съвсем ясно е, че тече бизнес с тази информация, иначе няма как телефон, който е известен на ограничен кръг хора, да попадне във въпросната фирма. Няма как и да получавам постоянно на пощата си, която също е лична и съм я използвала предимно за регистрации във социални мрежи, скайп и други подобни, писма от търговци и фирми с най-разнообразни комерсиални предложения. Днес може да е безобидно обаждане, утре – не дай боже – телефонен измамник. Зависи на кого са те продали.
Да, наистина си пазете информацията, защото, както шеговито каза един приятел във връзка със случката: тъкмо се помислиш за безсмъртен и вземат, че ти предложат застраховка живот.

 

Google+ Comments