Наистина спестявайте

Спестяванията са важна част от нашия бюджет. Благодарение на тях успяваме да покрием изскачащи странични нужди и да си осигурим благините на живота. Точно затова е добре да ги имаме в наличност. Тъй като е трудно това да се случи, редовно се появяват съвети от финансисти и икономисти, които ни насочва в правилната посока. Този материал няма да е точно такъв, а по-скоро ще насърчава истинското спестяване.

Какво означава да спестяваме наистина? Това е всички събрани пари да запазят стойността си. А в идеалния вариант ще е добре и да я увеличат. Поради тази причина опцията влог в банка не е достатъчна. Първо, че самите институции намалиха рязко лихвите за парите, които са покриват от гаранционния фонд. Второ, че над определена сума няма сигурност и чак такива дивиденти.

Алтернативата, която аз ви давам в този текст, включва инвестиции. Те са в добре познатите акции, суровини, нискорискови активи, имоти. Чрез тях няма да позволите на инфлацията или сътресенията на валутите да променят драстично инвестираните суми. Дори в идеалния случай ще сте на печалба и ще имате нещо отгоре.

Но за да сте успешни на тези пазари, е добре да сте информирани. Следенето на блогове, на сайтове на финансови институции, дори на колекторски агенции, е препоръчително. Все пак увеличаването на финансовата грамотност е желателното явление, за да повишите и спестяванията си. Нали не очаквате, че просто ще вложите някъде парите си, без да проверите и да се поинтересувате? Чак такива чудеса не се случват.

Запомнете, че инфлацията е нормално явление за всяка икономика и затова не бива да се стресирате от нея. Важно е обаче да вземете превенция за парите си и спестяванията наистина да са такива, а не просто напразни лишения.

Google+ Comments