Маски

masksЗнаете, че световната икономическа криза докара много отрасли и бизнес сфери до пълен крах. Има бизнеси и браншове, които, поне в близките десетина години, няма да могат да възстановят обемите на работа, които са имали. А също така и да осигурят заетост на същото количество хора. Което означава едно-единствено нещо – за да оцелеем на трудовия пазар, а и в живота, трябва да взимаме бързи решения за пренасочване на бизнеси, преквалификация и въобще да се адаптираме и да завладяваме нови територии.

Срещам вчера доста добра позната, която години наред работеше в областта на рекламата, доста успешно при това. Знаете обаче, че при финансови проблеми първото перо, от което режат и малки, и големи фирми, това е рекламата. Новогодишни поръчки – тефтери, химикали, календари, имиджова реклама под формата на рекламни карета или клипове в медиите, билбордове и дипляни. Поръчките се свеждат до минимума, без който няма как да се мине. Всичко останало минава в графа лукс. Е, със сигурност това е една от бизнес областите, в които оборотите скоро няма да са такива, каквито бяха преди няколко години. В този смисъл, ако си от системата и си останал без работа, надеждите, че нещата ще живнат и скоро ще се отворят пак работни места, е напълно необоснована.

Та срещам познатата, заговорихме се и я питам как вървят нещата при нея. Започнала нов бизнес. Произвеждала колиета от силиконов полимер – различни маски, наподобяващи човешки лица, всяко едно уникално – и по форма, и по цвят, и по излъчване, не повтаряла модел. Отворила си малко магазинче в центъра на града и отделно ги продавала и по интернет. Радвали се нещата на интерес, работата вървяла.

Няма да ви подценявам и да правя изводи от срещата.

Просто ще завърша метафорично – оцеляването (в хубавия смисъл на думата) по време на криза може да има различни лица и маски. 🙂

Google+ Comments