Смяна на името

Наскоро разбрах за моя позната, която си смени името, тъй като не ѝ допадаше това, дадено ѝ от родителите. Момичето се казваше Нинка, но нормално, никой не ѝ казваше така. Обръщаха се към нея с Нина – както вече стана и официалното ѝ име. Та, се замислих заслужава ли си да променим името си и какви са последиците след това?

Имам и още един случай с приятел, който е адвокат. Фамилията му бе Иванов и бе прекалено клиширано. За да бъде запомнен от своите клиенти и веднага асоцииран, той реши да издири родословното дърво и предяви дело, че желае фамилията на дядо му по майчина линия. Тя бе Каравельов. След дълги дела, желанието му бе уважено, а той вече е с ново име.

Покрай него разбрах, че имало някакви поверия, че с името – фамилно и малко, носиш своята карма. Щом промениш нещо, се променя и съдбата ти – за лошо или добро никой не знае. Ако има някой с по-лабилна психика, то със сигурност няма да предприеме подобна стъпка.

Въпреки това обаче се поставя моралният въпрос дали си готов да се разделиш с част от индивидуалността си? Малко ми прилича на казуса с направата на пластична операция. Наистина има за какво да се помисли по темата.

Но аз мога да ви кажа нещо: абсолютно няма значение дали се казвате Паун, Елка, Запрянка, Връбка, Гавраил и прочие (всичко това са имена на мои познати). Помнете, че името не ви прави хора, вие давате сила в него. Ако като деца са ви се подигравали за това, то сега може да бъде знак, чрез който да ви запомнят лесно и веднага да се сещат за вас. Дори и с това, че имате странно име.

Google+ Comments