С карта или кеш?

Колкото и да не ни се иска, трябва да влагаме част от припечелените ни пари в покриване на нужди и задължения. Освен тях отделяме финанси за почивки и екскурзии. Понякога се глезим с процедури, дрехи и обувки. В това няма нищо лошо, разбира се. Но тук обръщам темата в друга посока като питам с какво плащаме – кеш или с карта?

Наскоро попаднах на едно проучване, което отчиташе потребителското поведение спрямо извършването на плащания. От получените данни става ясно, че хората предпочитат да плащат картово. Причините тук са няколко – сигурността, че не носиш голяма сума със себе си, по-удобно, по-лесно управляваш финансите.

Склонен съм да се доверя на данните, но според мен те са валидни изключително за Западна Европа. Страната ни също върви в същата посока на банково и покупателно развитие, но като че ли тук е друга максимата. По мое наблюдение българите са някак по-песимистично настроени към смарт банковото обслужване, че дори и плащане.

Моята теория тук е, че ние все още не припознаваме като свой основен начин за разплащане картовия. Причината е, защото имаме усещането, че може да бъдам измамени. Заедно с това е много по-трудно да си съставим и спазваме бюджет, тъй като ако нямаме приложение, трудно следим движението по сметка. А и самата народопсихология е, че винаги трябва да имаме кеш в себе си, защото не знаем за какво ще ни потрябва.

Аз мога да се съглася и с двете теории и да приема доводите за абсолютно рентабилни. Но според мен не може така генерално да се конкретизира. Хубаво е, че имаме възможностите на новия век и нека да се използват от хора, чийто начин на живот се припознава с тях. Но все пак има опция и за останалите. Вие към кои спадате?

Google+ Comments