Плаващ град

С идването на 21-вото хилядолетие се заговори за промяна на климата и за повишаване на морското равнище от постоянно топящите се ледници. Точно затова все повече започват да се измислят алтернативи, които да ни помогнат да оцелеем при евентуално заливане на сушата. И покоряването на Марс и Луната са едно от тях, колкото и да е нереалистично.

Но днес ще ви дам и един съвсем реалистичен пример, който е започнал своето строителство. Това е плаващият град Oceanix Busan, който се намира в Южна Корея. За него има известни няколко факта, които мисля са любопитни и ще ви запозная с тях.

Иновативният град ще бъде разположен на три платформи с мостове между всяка. Те ще бъдат раздели на жилищна, изследователска с място за отглеждане на животни и растения и такава, в която всички се срещат. Също така има идея за увеличаване броя на частите и така градът може да побере от 12 хил. до 100 хил. жители.

За мен изключително иновативен бе фактът, че самите платформи са изградени от специален материал, който позволява запазването на рифовете. Той се нарича Biorock, по-здрав е от бетон и същевременно поема минерали, за да изгради естествена биосреда за морските обитатели.

Също екологична е и идеята на Oceanix Busan всеки продукт в плаващия град да се използва повторно. Тоест водата ще се филтрира и пречиства, отпадъците също, както и продуктите за отглеждане на растения и животни.

Google+ Comments