Минималната работна заплата – за кой ли път :)

econНаистина за кой ли път подхващам тази тема – това за редовните ми читатели. И не че искам да се оправдавам – но повторението е само в заглавието. Защото винаги съм подхождала към темата от съвсем различен ъгъл и по различен повод. Е, като казах повод, нека веднага да премина към това, което за пореден път ме върна към тази стара тема и ми подпали фитила.

Преди месец-два се заговори, а тия дни беше взето и окончателното решение, че от началото на следващата година новият размер на минималното месечно възнаграждение ще се повиши с 30 лева и ще стане 340 лв.  Не сме гладни за 30 лева – би възкликнал всеки, който влиза в категорията на така наречените работещи бедни и ще е прав. Да, има такива хора и те не са никак малко. Не на същото мнение обаче са работодателите. От различни бизнес и всякакви подобни организации скочиха възмутени от това наистина символично увеличение. С абсурдни аргументи – тези 340 смешни лева (минимум, под който не може да пада никой робовладелец, поне в белия сектор) видите ли, щели много да приближат заплатите на неквалифицираните работници до тези на квалифицираните. И с това (забележете какво изключително прозрение) работниците в България нямало да бъдат стимулирани да повишават квалификацията си. От въпросния работодателски вопъл могат да се направят най-малко два извода. Първият – в момента заплащането на образована работна ръка явно е заплашително близко до тези 340 лева. И вторият – българският бизнесмен смята това заплащане на труда на хора, които са инвестирали в обучение и повишаване на квалификацията си, за напълно справедливо и нормално и се притеснява да не вземе да скочи то в някаква космическа орбита – примерно около 500 лева.

Вероятно сарказмът в последните ми изречения прави напълно излишен изводът. Но все пак, за по-недосетливите – и в живота, и в бизнеса човек получава толкова, колкото дава и обратното. Реципрочност май му се казваше на това. Толкова за минималните възнаграждения, работещите бедни и окаяните български работодатели, на които ще се наложи да дадат 20-30 лева повече.

 

Google+ Comments