Платеният ни отпуск си остава 20 дни

Working-on-HolidayЗнаете ли, че в Парламента имаше внесено предложение за промени в Кодекса на труда, според които платеният ни годишен отпуск да прерасне от 20 на 25 работни дни? Е, на бързайте да се радвате, защото както подсказва и заглавието на днешната ми публикация, нищо не се е променило.

Депутатите ни са гласували увеличението на полагаемата ни се отпуска, но гласовете ЗА са наброявали едва 16, докато тези ПРОТИВ и въздържал се са по равно – по 66. Интересно ми е как ли щяха да реагират работодателите в нашата страна, ако предложението беше прието? Дали щяха да се разбунтуват и да надигнат глас, че правителството не мисли за бизнеса и развитието на България? Мога само да гадая в тази насока. Чувствайте се поканени и вие да изложите мнението си дали подкрепяте или не 25-дневния годишен отпуск.

Иначе предложението е било внесено от независимия кандидат Георги Кадиев под предлог, че по този начин ще се увеличи мотивацията и работоспособността на много от служителите у нас, като същевременно ще се намали стресът и напрежението. Може и да е прав – почивка никой не отказва. Но след някоя и друга година ще решим, че и 25 дни са ни малко и ще поискаме да станат 30, след още няколко години – 35 и т.н. С хубавото лесно се свиква, след което искаш да ти стане още по-хубаво.

Иначе е факт, че има страни в Европа, в които хората почиват повече дни в сравнение с нас. Така на например платения отпуск във Франция, Малта и скандинавските страни е 25 дни, а в Русия и Англия – 28. Аз обаче питам две неща в тази връзка: тези държави на същото икономическо състояние ли са като нас? Не! А имат ли същия брой официални празници и регламентирани почивни дни извън годишния отпуск? Вие ми кажете…

Google+ Comments