Отдалеченото работене – бич с две остриета

В последно време стана много популярно, а и желано от младите специалисти да търсят работни позиции, които предлагат отдалечена заетост. Този тип възможност позволява на хората да спестяват средства от пътуване всеки ден до работното място, а също и да избират местата, от които да извършват работните си задължения. Мечтата на по-голямата част от хората, които искат да живеят по този начин е да работят такъв работа, която да не ги ограничава физически с някакво конкретно място. Ако им се иска да отидат до някоя страна – просто си купуван самолетен билет, запазват си стая в хотел и взимат служебния компютър. Информирали са се предварително, че мястото предоставя добра Wi-Fi връзка и – готово. Това е всичко необходимо, за да можете спокойно да отидете на някое красиво място, да не спирате да работите и изкарвате пари, а в същото време да сте в държава, в която винаги сте искали да посетите. След работа ще имате възможност да се запознаете с хората и нощния живот, а съботите и неделите – да оставите за разходки сред забележителностите. Прекрасна картина, която наистина изкушава много хора да искат това да им се случи.

Когато обаче се замислите по-сериозно, това също означава, че ще се лишите от пряката комуникация с хора, които имат сходни професионални интереси на вашите. Няма да можете да разчитате от директната помощ, в която някой от колегите ви идва да погледне проблемът на вашия компютър и да ви обясни от къде е възникнала грешката. Ако не сте достигнали етап от професионалното си развитие, в което сте научили почти всичко за работата си, то по този начин е много по-трудно да почерпите опит от този на ветераните в професията и да си “откраднете” някоя хитринка. Нивото ви на професионализъм се застопорява само на едно ниво и дори да четете различна литература по темата, това трудно би заменило живия контакт и опита на колегите, от които можете да почерпите много бързо знания и умения за справяне с определена ситуация.

Също така е много трудно да създавате социални контакти, защото през по-голямата част от времето си, което прекарвате в работа, сте сами. Това е проблем, разбира се, единствено, ако ви пречи да нямате с кого да размените една приказка през деня. Наистина звучи самотно. Но пък има хора, които това не ги интересува и нямат против да бъдат сами, само и само да живеят по начина, по който искат .

Google+ Comments