Митове и легенди

mitoveЯвно обработката на общественото съзнание и размахването на скелетите как едни чужденци искат да купят земята ни и да ни завладеят отвътре, са си свършили работата. Едно, че противно на всякаква логика, а и ангажименти, които сме поели към Европейския съюз като страна членка, депутатите от всички политически сили оня ден гласуваха мораториум за продажба на земя на чужди граждани до 2020-а.

И друго – очевидно тия смехотворни заплахи и внушения са сложили сериозен отпечатък и върху съзнанието на иначе здраво стъпилите на земята селски хора. Веднага след приемането на мораториума един от приятелите ми във Фейсбук, който живее в едно добруджанско селце, земеделец, обясняваше как тая стъпка си е абсолютно адекватна, защото, видите ли, ако дойдат едни гладни и сушави години чуждоземските собственици щели да изнесат житото към собствената си родина, да нахранят съгражданите си, а ние тук ще умираме от глад. Подобна смехория не бях чувала от соцвремената, когато ни показваха снимки на пияни американски войници и ни обясняваха, че тая работа се е случила от злоупотреба с кока-кола.

Елементарни митове и легенди, които се творят в някакви мозъчни тръстове, за да обслужват нечии интереси и да разсеят вниманието на хората от логичните въпроси.

Наистина ли имаме полза от една накъсана като собственост земеделска земя, с липсващи поливни съоръжения, обработвана с допотопна техника, която дава добиви в пъти по-малко от модерно обработваните площи и продукция многократно по-скъпа и неконкурентна на чуждата.

Наистина ли хората на Осама Бен Ладен искат да купят нивите ни, за да разположат ислямистки център, терористичен лагер или каквото им дойде на ума в Тракийското поле примерно!?

И още по-важното: ако някой я е докарал дотам, че да ни манипулира с такива елементарни внушения, от каква точно изгода го прави!?

 

 

Google+ Comments