Спомени и бъдеще с БДЖ

Има ли хора от вас, които не са пътували с БДЖ? А да не са се качвали на влак? Честно да си призная моето първо возене бе, когато бях на 11 години и бе много вълнуващо, защото не знаех какво ме очаква. Но през студентските години преоткрих използването на железницата и даже се превърнах в тотален спец относно разписания, гари и време.

Може би единственото неприятно през четирите години на следването ми бе фактът, че тъкмо започваха ремонтите на линиите. Те бяха по проект за обновление на трасетата, така че по тях да могат да се движат по-бързи и модерни композиции. Идеята е чудесна. Но изпълнението ѝ отне прекалено много. А и закъсненията, и времето за път бяха убийствени. Ала така не се оправдава иначе изключително евтиния билет.

Към днешна дата разбрах, че трасето София-Пловдив е изградено. Остава обаче да се направи един много възлов участък – този между Вакарел и Елин Пелин. Всъщност там ще се построи най-дългия жп тунел на Балканите. Неговата дължина ще е 6,8 км, ще е двупосочен и ще позволява движение с до 160 км/ч. А това за нашите ширини чак ми звучи нереално добре.

Но има и една уловка – проектът трябва да се изпълни най-рано през 2030-а година. Очаква се и забавяне от няколко години. Знам, че важното е да стане, но някак сроковете ми се виждат прекалени, предвид, че още преди 3 години започнаха първите стъпки по отчуждаването на земите. И по моите сметки излиза, че за да имаме хубави влакове и линии, ще ги направим и ще трябва да ги подобряваме. Все пак светът ще се е развил още.

Колкото и да ми харесва изказването на японците, които се наслаждават на природата, пътувайки с бързия български влак, все пак ми се иска да напреднем и в тазо област. Определено съм за жп превоза и виждам много ползи от него. Стига обаче да е достатъчно обхватен, бързи и точен. Надявам се някой ден да се преборим за него.

Google+ Comments