Можете ли да работите под напрежение

На всеки от нас се случва да изпадне в т.нар. кризисна ситуация и особено в професионална кризисна ситуация. Понякога е трудно да се научим да реагираме правилно, да запазим самообладание и да успеем да излезем от проблемна ситуация успешно. Умението да го правим обаче е показателно, че сме способни да работим под напрежение и ако смятате, чие вие притежавате подобни качества, то знайте, че с малко повече квалификации и умения, може да се превърнете в ценен служител на отговорен пост.

Как да разберете дали можете да работите под напрежение? Ще ви разиграя няколко напълно възможни сценария и в зависимост от вашата реакция ще можете да прецените.

6a0153915ddbff970b016765cf0cdc970bСитуация №1 – Шефът ви възлага спешна задача покрай другите спешни задачи и изведнъж  осъзнавате, че няма как времето да ви стигне освен ако не пренесете работата си у дома и не продължите да работите поне до полунощ. Ще го направите ли, ще откажете ли задача под претекст, че не можете да се справите, или ще си премълчите недоволството, няма да поработите извънредно и ще изпуснете срока? Не си и помисляйте за последното! Първите две са удачни варианта и са признак, че реагирате правилно дори под напрежение.

Ситуация №2 – Ваш колега отсъства от работа и се налага вие да го заместите. Следователно вършите едновременно своите е неговите задължения. Как ще реагирате, ако наведнъж ви звъннат три телефона, на които трябва да отговорите? Ако са стационарни, няма какво да направите. Ако са мобилни, там се записва номерът, който ви е търсил, така че можете вие да позвъните, след като приключите настоящия си разговор. Няма нищо фатално от едно пропуснато обаждане. Ако е спешно, ще ви потърсят пак.

Ситуация №3 – Имате толкова много задачи на главата, че комбинирани с рутинните ви задължения няма никакъв шанс да успеете с всичко. Нуждаете се от почивка и време, в което да съберете мислите си. Ами, може да си го набавите. Имам познат, който в подобни ситуации процедира по следния начин: Решава, че точно този ден няма да се занимава с нищо спешно и уж неотложно. Съсредоточава се върху рутинните задължения, отговаря на мейлите, за които не му е останало време преди, и наваксва със собствените си задачи.
Едва на следващия ден поглежда отново към онези текущи проекти, които му взимат здравето ежедневно, но които вече е готов да посрещне с нови сили.

Извод: Винаги има изход и решение за всяка ситуация. Ключът е да приемете случващото се със спокойствие, да гледате на всяка ситуация обективно и да не позволявате притеснението и напрежението да вземат превес.

Google+ Comments