Хубаво, ама непродуктивно…

productiveНяколко пъти поне съм писала за това, каква бомба със закъснител е пенсионноосигурителната ни система. Даже май и закъснителят го няма вече. След последното решение на правителството, за което ще стане дума след малко. Поне толкова пъти съм споменавала в материалите си и за унизителното положение, в което са поставени и от държава, и от работодатели хората, надхвърлили петдесетте, на които им остават няколко години до пенсия. Те не могат да си намерят работа, за да навършат необходимата възраст и да съберат необходимите прослужени години, за да получат правото да се пенсионират.

Е, типично по левичарски правителството на Орешарски намери разрешение на този проблем. Замрази плавното покачване на възрастта, което предишното управление беше въвело с цел да облекчи леко тежестта върху бюджета, акт, вследствие на който само до няколко месеца и година на врата на НОИ ще виснат още хиляди пенсионери и милиони, които ще трябва да им се изплащат.

Нека бъда правилно разбрана. Трябва да се намери решение на този проблем. Наясно съм с отчайващото положение на тия хора, които в момента нямат друг изход, освен да се пенсионират. Държавата обаче има и трябва да предложи нещо по-смислено като вариант. Не е ли по-добре, като ще се дават така или иначе едни пари, да се вкарат в нещо продуктивно. Пак да отидат при тези хора – но под формата на заплати. Да бъдат включени в някои сектори, да създават нещо.

Защото това е големият проблем на държавата ни. Само се взема, без да се произвежда. И за това най-малко са виновни пенсионерите, разбира се. Въпросът е, че тежестта от популистките и спасителните за управлението на социалистите мерки ще плащаме ние, години наред. Апропо – ще плащаме, ако има с какво. И ако остане кой…

 

 

Google+ Comments