Минимализъм като начин на живот

Светът, който живеем днес е свят на изобилие. Колкото повече материални неща трупваме, толкова по-добре се чувстваме.

Има хора, за които луксът има други измерения. Минималистите смятат, че „Колкото по-малко, толкова по-добре“.

Според тях събирането на хиляди подаръчета, вещи, обвързани със спомени, всъщност просто ни донасят задушаваща енергия, която ни кара да се чувстваме зле.

Как да започнем на чисто?

Подреди безпорядъка в дома си. Изхвърли всички неизползваеми предмети и ще видиш как пространството ще придобие съвсем друг вид. Превърни го в навик и не позволявай на хаоса да влезе отново в живота ти. Домът ти е място за живеене, а не магазин за дрехи или склад за продукти.

Изчисти ненужното и в дигиталния си свят. Колкото и странно да ти звучи, дори хилядите спамове в пощата, излишните приятелства във фейсбук, ненужните страници, които следваш, са товар за теб и твоята психика. Научно доказано е, че социалните медии като инстаграм и фейсбук са вредни за човешката психика. Когато гледаме снимките и активностите на някой по-богат и по-успял, или по-обичан от нас, изпитваме огромно чувство на завист на подсъзнателно ниво. Сигурен ли си, че имаш нужда да губиш времето си, заблуждавайки се и завиждайки на някого.

Не е ли по-красив семплият, но истински живот?

Почисти и графика си?

Искаш ли наистина да изгубиш два часа от живота си с този човек? Ако не искаш, просто недей. Това е твоето време, ти можеш да определяш как, къде и с кого ще го изживееш. Научи се да казваш „не“ и ще се почувстваш значително по-добре.

Google+ Comments