Бизнес съвети при преговори с Китай – част 1

Китай е най-населената страна в света с около 1,3 милиарда жители. Но едно от нещата, което най-много характеризира Китай, е това, че е водеща световна икономическа сила за инвестиции и износ на продукти в чужбина. Толкова много предприемачи искат да правят бизнес в и със тази страна, че е бизнесмените там имат критерии относно воденето на преговори.

Какво е необходимо за развитието на бизнес и работните отношения в Китай?

Първото и основно нещо е овладяването на езика. Китайският мандарин е един от най-важните езици в света, както е и един от най-старите. От друга страна, това е и един от най-често говоримите езици в света. Следователно умението да говорите китайски е едио от най-важните и ключови, което ще направи добро впечатление на бизнесмените в Китай. Ако ви се струва невъзможно и ужасно сложно да научите езика, за да водите сами разговори и преговори, то не забравяйте, че вече сме в технологичен век. В момента се предлагат редица дигитални платформи, които ще ви помогнат „в движение“ да се справите с мандарин.

След като овладеете езика, ще трябва да следвате някои основни правила. Чрез спазването им, ще сте сигурни, че ще направите добро впечатление и ще се представите отлично пред бъдещите си чуждестранни партньори.

Добър разговор
Китайците трябва първо да опознаят човека преди да правят какъвто и да е бизнес с него. Така че е важно да не започвате разговора директно по бизнес теми. Първоначално трябва да спечелите доверието на събеседника си и затова можете да започнете разговора, като говорите по общи или интересни теми.

Поздравете правилно
За да проявите уважение, наведете леко тялото си. Това е символ на приветствате и уважение. Не забравяйте, че в Китай никога не се подава ръка за поздрав.

Имате собствена визитка
Визитната ви картичка трябва да бъде предоставена още в началото на срещата. Тя се дава веднага след поздрава към съответния човека, с когото ще водите бизнес преговори. В отговор на това, партньорът ви също ще ви подаде визитка. За китайците е много важно да разгледате картата и да я сложите в джоба на ризата от лявата си страна. Подобен жест се определя като знак на признателност.

Google+ Comments