Кредити!?

moneyЗапочвам темата с категоричната уговорка, че в личен план съм абсолютен противник на тегленето на кредити, освен в случаите, когато това не е абсолютно наложително. Напълно непонятни са ми действията на приятели и познати, без стабилна работа и гарантирани доходи – доколкото може да има сигурност в днешните условия, – които теглят големи кредити, за да си позволят… екзотична екскурзия.

Само че днес няма да говоря за целесъобразността на потребителски и всякакви други кредити за физически лица, а за една често дискутирана напоследък тема – обикновено с полярни мнения – дали и за какво общините и държавата трябва да теглят кредите. Разбира се, всеки еднозначен и немотивиран отговор на този въпрос би го опростил, което ще ни отдалечи от истината. Мисля, че при кредитите държавата трябва да действа на принципа, на който действат фирмите и бизнесът – теглят се кредити, задлъжнява се – временно, – за да може да се увеличат възможностите за печалба, а не примерно за да се повишат изкуствено заплатите на работниците. Случи ли се първото, второто идва от само себе си.

Та конкретно към въпроса: трябва ли правителството на Орешарски да тегли милионен заем и да прави длъжници поколения напред, за да вдигне с по няколко лева пенсиите на възрастните хора, помощите за отглеждането на деца, да намали с пет процента сметките за ток. Да си кажем често – няколко лева отгоре няма да оправят положението на никого. Да, наясно съм с това, че много хора в България живеят на ръба на оцеляването, даже вече са го подминали, но това е наистина козметично замазване, което няма да реши проблема. Няма ли да е по-далновидно тези пари да се вкарат в нещо, което създава работни местна, стимулира икономиката, печели пари, плаща осигурителни вноски, данъци, пълни хазната. А с това увеличава възможностите на държавата трайно и обезпечено да се погрижи за хората, които имат нужда от това.

Google+ Comments