Колко си зрял не зависи от ЕГН-то

Всички сме различни! Няма двама напълно еднакви души на тази земя и едва ли някога ще има. Въздействие ни оказват многобройни и различни фактори, въз основа на които порастваме, съзряваме и се оформяме като личности, но по различен начин. Разпространена е тезата, че броят години зад гърба ни са мерило за мъдростта, която сме натрупали, но аз не съм напълно съгласна. Според мен има някои определени фактори, благодарение на които може да пораснем по-бързо или по-бавно.

young_adult-7745101. Средата, в която се намираме – семейство, приятели, училище, детска градина… тук попадат всички онези важни места, където прекарваме по-голямата част от времето си. Те са от изключително значение за едно дете, защото ако то по-често е в компанията на по-големи и по-възрастните, в един момент ще започне да се държи като тях, а не като собствените си връстници.

2. Перипетиите, с които се сблъскваме – с колкото повече трудности се срещаме през живота си, толкова по-бързо се научаваме да ги преодоляваме. Затова децата, в чието семейство има финансови проблеми, болен роднина или друг сериозен проблем, се държат по-зряло от останалите.

3. Колкото по-ангажирани, толкова по-сериозни – колкото по-зает е графикът на един човек, толкова по-дисциплиниран е той. Това важи не само за възрастните, но и за децата. Обяснението е следното – с колкото по-малко свободно време разполагаш, толкова по-малко време имаш да мислиш за глупости. А с колкото по-малко глупости се занимаваш, толкова по-добре си оползотворяваш графика и ставаш по-сериозен.

Това сочат наблюденията ми върху мен самата и върху хората в собственото ми обкръжение. Реших да ви ги споделя, защото макар да са логични, понякога именно най-логичното е, което ни убягва. Надявам се да ви е било интересно и полезно.

Google+ Comments