Кога предпочитам сушени пред пресни плодове

Има моменти, в които откровено предпочитам да си хапна сушени плодове вместо пресни такива. Знам, че звучи малко странно, но е така. Чудите ли се кои са случаите, в които наистина е по-лесно, вкусно и удачно да хапнете сушени плодове? Нека споделя…

urlХубавото при тях е, че повечето запазват в състави си витамините и особено минералите, които са съдържали и като пресни. Достатъчна ви е една шепа, за да са набавите голямо количество полезни съставки, за които иначе ще трябва да изядете половин килограм ябълки (например), това не е никак лека задача…

Тъй като сушените плодове са силно дехидратирани, не издуват и не оставят усещане на тежест в стомаха – така се получава при мен, когато изям две праскови наведнъж. Освен това ми харесва, че не цапат и не е нужно да отделяш време за рязане, чистене и т.н.

Сушените плодове освен това са перфектен избор, когато сте гладни, но нямата нищо под ръка. Хапват се бързо, вкусни са, а у нас има много и на-различни видове, сред които да избираме. От всеки магазин можете да си купите пакетче стафиди, фурми или сушен микс. Аз обожавам сините и червени боровинки, сушените ягоди, кокос, ананас, манго и др.

Има някои неща обаче, с които е хубаво да се съобразяваме, когато прибягваме до тази храна. Първо, не бива да прекаляваме с нея, защото сушените плодове съдържат по-голямо количество фруктозна захар и глюкоза, а някои от тях биват и допълнително подслаждани при процеса си на сушене. Затова не е желателно да консумираме повече от 100-на грама на ден, като според и това е много. И не на последно място имайте предвид, че сушените плодове са значително по-калорични в сравнение с пресните.

Google+ Comments