Изборът на гимназия в София

Спомням си преди години, когато аз трябваше да кандидатствам за прием в гимназия колко много се вълнувах, притеснявах и разучавах справочника, описващ всички училища в града, паралелките и предметите, които ще се изучават усилено в тях.

Също така разчитахме и на приятели, познати, родители и роднини, които да ни препоръчат правилното училище или най-малкото да дадат някакво мнение за нивото на образование там.

И все пак за едно 13-годишно дете е трудно само да вземе подобен избор, а да не говорим, че след това трябва сериозно да се постарае с представянето си на приемните изпити, за да постигне това, което са решили с родителите си.

Никога няма да забравя един съвет, който получих от любимата си преподавателка по география, когато приключвахме 7-ми клас. Тя ни обърна сериозно внимание на това как ще подредим желанията си и кое училище ще напишем на първо място. Защото – казваше тя – този избор се прави само веднъж.

https://money.bg/macro/orlin-aleksiev-obrazovanieto-e-prioritet-na-sopf-i-prez-2019-a.html

И беше напълно права. Висшето образование можеш да го прекъснеш, да запишеш друга специалност или да учиш няколко различни специалности и то докато ти се учи. Докато изборът на гимназия и приемането в такава, се осъществява само веднъж в живота.

Днес децата имат много по-лесен достъп до информация за конкретните училища, благодарение на личните им сайтове, форуми, в които се коментират учители, начин на преподаване и ниво на съответното училище. Като на базата на тази информация те и техните родители много по-лесно могат да подредят желанията за участие в класиранията за прием.

Google+ Comments