Какво прави една инвестиция успешна?

Мнозина от вас сигурно първосигнално биха казали – печалбата. И са прави. Успешната инвестиция е тази, която носи след себе си определена печалба, но тя ли е единственият показател? Всъщност няма универсални съвети за това какво трябва да се направи за една добра инвестиция. Това е строго индивидуално за всеки решил да вложи парите си някъде. А може би единственото, което може да се даде като съвет – е да не инвестирате в нещо, което не разбирате, не можете да проследите как се развива и всъщност ви е напълно непонятно.

Но ако се абстрахираме от финансовия аспект (колкото и абсурдно да звучи, поради самия смисъл и характер на инвестициите, чието предназначение е да носят печалба) успешната инвестиция може да бъде и тази, която ни е научила на възможно най-много неща за развитието на пазара. Разбира се не е задължително инвестицията да бъде губеща, за да научим максимално много неща от нея. Всяко движение на пазара ни дава ценни данни и съответно познания. Ако успеем да извлечем максималното от една инвестиция, като познания, значи тя е била успешна за нас, независимо дали сме регистрирали печалба или не.

Един правилен анализ на ситуацията и движенията на пазара ще ни дадат възможност да пресметнем риска и след време да направим по-добра инвестиция, която да ни донесе максимално много печалба, което е и основната цел.

Google+ Comments