Какво е красотата?

„Красотата ще спаси света.“ Всеки знае тази мисъл. Ако се замислим наистина, красотата е една от силите, които владеят света. Тя има много измерения и в различните и смисли е копнеж за всеки. Просто, защото красотата носи наслада на сетивата. А удоволствието е храна за душата и тялото ни.

Какво е красотата? Красив залез, красива външност, красива поза, красива атмосфера, красив пролетен дъжд, красива книга. Красотата може да бъде намерена във всичко. Някои хора твърдят, че тя е абсолютно субективно преживяване, други смятат, че тя може да бъде математически изчислена и има специфични критерии. Тези две схващания са ограничени и не дават общо значение и дефиниция за красотата.

Знаете ли, че усещането за красота е характерно и за животните?

При повечето окраската е много важна за намирането на партньор, в размножителния период. Съществуват мъжки птици, които изкусно украсяват гнездата си с цел да привлекат женска. Малките се отглеждат в друго много по-семпло гнездо. Красотата привлича дори на инстинктивно ниво.

Визуална красота при хората.

При хората определени типажи тела се смятат за красиви, заради еволюционни причини.

Например големите гърди и широкият ханш при жените се смята за символ на плодородие. Широките рамене и изразените мускули при мъжете се свързват с ролята им на закрилници на жените.

И до ден днешен хората, които притежават тези визуални черти, са по-харесвани, на подсъзнателно ниво и имат по-голям избор за намиране на партньор.

Красотата е в симетрията.

Според други представи за красотата, тя се състои в хармонията на отделните части. Колкото по-равнопоставени са, за толкова по-красив се приема даден обект, лице или структура.

Детското възприятие за красота.

Децата са миловидни, чисти и непорочни. Затова всеки възрастен изпада в умиление при вида на малко детенце. На подсъзнателно ниво нежният и искрен външен вид се свърза именно с детската красота.

Темата за красотата е много дълга и многопластова, ако трябва да обобщим красотата е обширно понятие към което всички се стремим.

Google+ Comments