Как да управляваме финансите си правилно?

За всеки човек е важно да управлява финансите си и да ги разпределя правилно. Не е нужно да имате финансово образование, за да се справяте добре с личния си бюджет. Като цяло управлението на личните финанси зависи на първо място от това с какви средства разполагате и какви разходи имате. На базата на това ще установите и какъв е остатъкът.

Често обаче на някои хора им се случва да не могат правилно да проследят месечните си разходи. По този начин към края на периода от заплата до заплата остават силно изненадани от това, което се случва с банковата им сметка.

Всеки от нас познава поне един такъв човек – който никога не знае колко пари е похарчил, никога не знае с колко пари разполага или въобще дори не си и дава зор да погледне цената на съответния продукт, който иска да си купи.

Точно такъв тип хора вдъхновиха написването на днешната статия.

Напълно е верен феноменът, че човек с колкото повече разполага, толкова повече започва да харчи. Просто защото започва да си позволява повече или по-скъпи неща, а понякога дори не може да задели пари на страна. В такива случаи бих препоръчала няколко подхода, които биха оказали положително въздействие върху вашия бюджет.

  1. Има много и разнообразни приложения, с които да следите харчовете си. Изберете това, което ще ви бъде най-удобно и си го инсталирайте. Не забравяйте да въвеждате всичките си разходи, които правите и по този начин ще придобиете представа къде отиват парите ви през месеца. Също така ще можете да разберете какви ненужни разходи правите и колко можете да спестите, ако ги ограничите.
  2. Ако пък сте твърде мързеливи, за да си водите подобен дневник на разходите си, винаги можете да пресметнете основните си разходи или просто сумата, която искате да заделяте месеца и да изтеглите тази сума, която прецените, че трябва да ви стигне за целия месец. Идеята на това упражнение е такава, че не трябва да теглите повече пари от картата си, до момента, в който не са ви превели заплатата за следващия месец. Това е сравнително по-сложна задача от първата и можете да я осъществите успешно само ако наистина сте решили да вкарате в контрол финансите си.
  3. Да не ви пука. Не очаквахте това, нали? Да, научени сме, че отговорните хора мислят за бъдещето, спестяват пари, подготвени за бъдещите евентуални сътресения. Младите и неангажирани хора е добре да живеят живота си. Да не се притесняват от липсата на пари или някакви черни сценарии. Парите са направени да купуват храна, неща и да осигуряват по-приятно съществуване. Изборът в какво ще вложите вашите си е личен. Дали това ще бъдат дрехи и луксозни вещи, техника или екскурзии, носещи прекрасни спомени или в банката, решението си е лично ваше. Просто не се притеснявайте за тях и не ставайте техен роб. Така ще имате прекрасен живот и ще бъдете свободни!

 

Google+ Comments