Как да си възвърнем креативността

unleash-creativityМоментът, в който идеите просто спират да идват, е плашещ за хората, които разчитат на креативност в работата си. Може би умората си казва думата и точно сега не може да се сетите за нещо достатъчно уникално, че да отговори на собствените ви високи изисквания за креативност. Все пак не може да се примирите с нещо посредствено. Не всеки е способен да произвежда креативни идеи постоянно и това е напълно разбираемо. Те не идват по команда – понякога ги има, друг път не.

Ако липсата ви на креативизъм се дължи на умора, най-доброто решение е да си дадете почивка за ден-два, колкото и банално да звучи. Мозъкът ви ще ви е благодарен, а след това въображението ви отново ще проработи на макс.

Обаче ако причината е друга, ще се наложи и друго „лечение“. Знаете как в дадени моменти вдъхновението ни идва от нищото просто ей така. Тогава с лекота завършвате проектите си. Друг път обаче нещата просто не искат да се случват, а трябва да гоните краен срок. Тогава трябва да стимулирате въображението си.

Идеите ви се крият в самия проект, затова трябва да придобиете всякаква релевантна информация не само от него, но и от други източници, които може да са ви от полза. Започнете да се ровите, но отсейте само нужното. Осмислете събраната информация още веднъж на спокойствие – на място, което ви помага да мислите. Ако методът проработи, идеите ще започнат да ви връхлитат една след друга. Записвайте ги всичките без изключение дори и да не ви изглеждат достатъчно силни сега. Идва моментът, в който да изберете окончателната идея.  Хващате една от многото, която ви изглежда най-обещаваща, и я доразвивате по възможно най-добрия начин. Добавяте й малко блясък и Voilа! Вече никой не може да ви обвини в липса на креативност. 🙂

Google+ Comments