Изберете българското, ама защо!?

bgИма май такава организация, която стимулира потребителите да купуват български стоки и да ползват нашенски услуги. Даже по едно време под това мото се правеше специално изложение в НДК, а може би и още се организира. Днес обаче няма да пиша за потреблението на български стоки, а за туризма.

Информационни източници излязоха със стряскаща информация за почти 300 хиляди души, които са избрали за празничните дни да почиват в съседна Гърция, за парите, които са похарчили, няма и дума да отварям, защото цифрата наистина е стряскаща. Не мога обаче да подмина основателния въпрос – защо нашенци избират да почиват в съседни нам страни и да бият толкова път, а не стимулират родния туризъм. Отговорът е очеваден и го знае всеки, който е бил в Гърция, Турция и по нашенските курорти. Заради обслужването. Там освен природа продават и качествена услуга, отнасят се с клиентите като със скъпи гости, а тук… Няма смисъл да продължавам – всеки може да разкаже своята си история.

Ще питате за причините. Много са. Но най-отчетливите са липса на подготвени кадри и манталитетът ни. Още отсега хотелите по морето масово се оплакват от липса на читав персонал и още по-масово наемат, колкото и странно да ви звучи това във времена на масова безработица, хора от зимните курорти. Да, ама зимните и летните курорти си имат специфични особености и един подготвен кадър от Банско примерно няма да си е толкова на мястото в Слънчев бряг или на Албена. А без персонал на ниво за какво качество на туристическата услуга можем да говорим.

Затова, ако искаме туризмът да стане основен поминък – за което имаме условия, – и да не посрещаме само закъсали немски пенсионери, подготовката на кадри за туризма трябва да стане държавна политика. Така, както е по цял свят.

 

 

Google+ Comments