Eнергийната ефективност

strПомните ли за какво започнаха февруарските протести? За сметките за ток – непосилни за доволно отънелите ни вече джобове. А знаете ли защо ще започнат ноемврийските – защото вероятно тогава ще е първата голяма сметка от енергодружествата? Пак за същото.

И тогава управляващите обясняваха, и след няколко месеца пак ще го правят, как по цял свят електричеството е скъпо удоволствие и ще става още по-непосилно, ще ни подлъгват коя от всичките видове енергии е най-благоприятна за джоба ни – което означава за лобистките интереси, които защитават – срещу заплащане, разбира се. И със сигурност ще ни припомнят за петте лева намаление. Което, откъдето и да го погледнем, за сметка, която надвишава двеста, а често и триста лева, си е направо смешно и обидно.

Никой обаче няма да се сети да направи най-важното. Да ни обясни, че може да плащаме по-малко, като потребяваме по-малко, без да се лишаваме.

Няма как да не сте чели за огромните рекламни бюджети, които се отпускат на различни министерства и държавни учреждения. Няма начин да не сте попадали на поне две-три безумни като идея и напълно безсмислени разяснителни кампании за неща, от които нито може да се извлече някаква полза, нито интересуват някого. Сещате ли се обаче да сте попадали на подробна и достъпно разяснена информация за всички онези милиони, които Европейският съюз отпуска за повишаване на енергийната ни ефективност – като се започне от безлихвени и частично опростени кредити за закупуване на техника от висок енергиен клас, та се стигне до програмите, които покриват повече от половината разходи за санирането на жилищни блокове и кооперации.

Защото аз не се…

Да, със сигурност има някъде някакъв сайт на някое от министерствата, където всичко е обяснено в детайли. Да, ама сещате ли се колко хора от средното и над средното поколение ползват това достижение на цивилизацията интернет и че точно те живеят в разнебитени панелни блокове с изкривена стара дограма.

Защото аз се…

Остава и те (да се разбира чиновниците) да се досетят.

 

Google+ Comments